APK-keuring

De APK-keuring is voor sommigen een blok aan het been. Het voelt alsof je een examen moet afleggen waar je niet voor kan leren. Zullen jij en je auto slagen, of niet? Hoewel de APK soms vervelend kan zijn, is het absoluut noodzakelijk. Daarom is deze verplichting wettelijk vastgelegd in heel Europa, hoewel de verplichte herhaling van de keuring kan verschillen per land. Maar wat is de APK-keuring nou precies? Wat wordt er gecontroleerd, en wat moet je met dat keuringsrapport? 

Wat is APK-keuring? 

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Wanneer je een gloednieuwe auto hebt, dan word je waarschijnlijk de eerste paar jaar van deze keuring ontzien. Na een bepaalde leeftijd, die afhankelijk is van het gewicht van je auto, en het soort brandstof, zal je elk jaar, of om de twee jaar een APK moeten doorstaan. Oudere auto's moeten elk jaar voor een keuring. Op deze manier heb je meer garantie dat je auto je van A naar B zal brengen, zonder dat de remmen het opeens begeven. Natuurlijk moet je tussendoor ook naar de garage, in het geval je vermoedt dat er iets mis is met je auto. Het is dus niet zo dat je tussen de APK's door nooit een voet binnen een garage hoeft te zetten.   

Wat wordt er gecontroleerd? 

De APK-keuring is wettelijk ingesteld om twee redenen: Verkeersveiligheid en het milieu. Onderdelen die hier direct verband mee houden worden dus ook gecontroleerd. In verband met verkeersveiligheid worden onder andere de remmen, de banden, de stuurinrichting, de carrosserie, de schokdempers, de wielophanging en de verlichting gecontroleerd. In verband met het milieu worden de uitlaatgassen nagekeken. Daarnaast zal de keurmeester letten op het voertuigbewijs, het voertuigidentificatienummer en tot slot: de gebruikte brandstof. Een APK-keuring mag alleen uitgevoerd worden door een gediplomeerde APK keurmeester zoals Dereumaux. Op deze manier weet je zeker dat je auto goed nagekeken wordt. Deze keurmeester geeft je na de keuring een keuringsrapport mee. Deze krijg je wanneer je auto is goedgekeurd, maar ook wanneer deze is afgekeurd. Zorg er dus ook voor dat je dit rapport altijd meekrijgt. Wanneer je auto is afgekeurd, mag je er logischerwijs niet meer mee rijden, totdat deze de nodige reparaties heeft ondergaan. Wanneer je auto wel is goedgekeurd is het belangrijk om altijd het rapport bij je te hebben wanneer je met de auto onderweg bent. De politie zou er namelijk naar kunnen vragen. Op het keuringsrapport vind je overigens ook adviespunten terug. Dit zijn gebreken van je auto waar iets aan gedaan moet worden, maar die nog niet tot afkeuring leiden.


Delen